Magazin

★★★★☆

Ce trebuie sa luati in considerare atunci cand cumparati un televizor?

Sa nu ne invartim in jurul cozii, iata care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le luati in considerare atunci cand cumparati un televizor:

Rezolutie 4K sau mai mare: evitati rezolutiile mai mici de atat, desi Full HD este in regula in 2022, nu putem lua in considerare nimic mai putin de 4K sau 8K.

Frecventa de urmarire de 120 Hz: de la 120 Hz incolo, miscarile de pe ecran vor fi mai fluide.

Compatibilitatea HDR: daca sunt compatibile cu formatele HDR, culorile vor fi mai fidele realitatii si vor oferi un contrast mai bun.

Tehnologia OLED: acestea ofera o imagine mai buna decat LCD-urile. In cazul televizoarelor Samsung, este vorba de ecrane QLED care ofera, de asemenea, o calitate foarte buna.

Conexiuni HDMI: asa cum este logic, vom cauta un televizor cu mai multe conexiuni HDMI pentru a evita pierderile de calitate.

Sunet: daca dispune de tehnologia Dolby Atmos, calitatea si puterea sunetului vor fi mult mai mari, dar daca avem ocazia ar trebui sa optam pentru achizitionarea unui sound bar extern, deoarece diferenta este brutala.

Rata de reimprospatare

Rata de reimprospatare este definita ca fiind numarul de ori pe secunda in care o imagine este reimprospatata pe ecran. Cea mai frecventa rata de reimprospatare este de 60 de ori pe secunda, sau 60 Hz. Cu toate acestea, in scenele cu obiecte care se misca rapid, o rata de reimprospatare de 60 Hz poate face ca lucrurile sa para neclare sau nu foarte clare, in special pe televizoarele LCD de inalta definitie. Prin urmare, pentru a crea o imagine mai solida, producatorii au dublat rata de reimprospatare la 120 Hz (si, in unele cazuri, pana la 240 Hz). Cu cat rata de reimprospatare este mai mare, cu atat este mai bun ecranul.

Unele modele noi sunt compatibile cu HFR (High Frame Rate), ceea ce inseamna ca au o rata de reimprospatare mai mare si suport suplimentar pentru continut cu rate de cadre de peste 60 Hz. Avand in vedere ca continutul HFR va aparea atat in filme, cat si in transmisiunile in direct, HFR este deosebit de bun pentru sporturile in direct, asa ca este cu siguranta o caracteristica de luat in considerare.

Jucatorii vor fi interesati in special de ratele de reimprospatare mai mari, dar daca utilizati o consola de jocuri, 60 Hz este cea mai buna solutie. Cele mai multe console de jocuri ating maxim 60 de cadre pe secunda si chiar si cele mai bune televizoare 4K pentru jocuri ofera cea mai buna performanta cu mult sub 120 Hz, valoare pe care o sugeram pentru alte tipuri de continut.

Conexiuni

Un lucru la care multi oameni nu acorda atentie este tipul de conexiuni cu care vine televizorul, dar ar trebui sa acordati atentie numarului de conexiuni HDMI pe care le are. Multi producatori cauta sa reduca costurile, iar renuntarea la conexiuni este primul lucru care le vine in minte. Poate parea o prostie, dar daca conectati o bara de sunet, consola si chromcast, de exemplu, aveti deja 3 porturi ocupate.

De asemenea, asigurati-va ca porturile HDMI sunt de tip 2.0 pentru continut 4K de mai buna calitate.

Noul format HDMI 2.1 a inceput sa apara pe televizoarele din ultimele luni, cum ar fi LG C9 OLED, si, desi cele mai mari beneficii ale noului standard vor fi observate in furnizarea de continut 8K, exista inca multe de apreciat in cazul dispozitivelor 4K. Cea mai mare imbunatatire este reprezentata de suportul pentru rata de reimprospatare variabila (VRR), care introduce acelasi tip de potrivire a ratei de cadre ca in cazul tehnologiilor G-Sync de la Nvidia si FreeSync de la AMD. Prin adaptarea ratei de reimprospatare a televizorului la rata de cadre a sursei de continut, in acest caz consola de jocuri sau placa grafica a PC-ului, veti obtine o actiune mai fluida si nu veti mai avea parte de intreruperi ale ecranului. De asemenea, adauga rate de cadre mai mari pentru video 4K si date HDR mai bogate care vor permite ajustari la nivel de scena pentru un control mai precis al luminii de fundal.

Sunet

Chiar si cele mai bune si mai scumpe televizoare HD au un calcai al lui Ahile: sunetul. Este o consecinta a designului plat, care inseamna ca nu exista suficient spatiu pentru difuzoare bune pentru a produce un sunet complet si captivant.

Asta nu inseamna ca sunetul este prost, dar daca doriti sa va completati sistemul TV de acasa pentru a-l face mai impresionant, va sugeram sa cumparati o bara de sunet sau un sistem de sunet surround 7.1.

Barele de sunet sunt o optiune foarte buna, care va imbunatati semnificativ experienta audio a televizorului dumneavoastra si pe care o veti putea configura in cateva minute. De asemenea, puteti gasi bare de sunet care sunt suficient de subtiri pentru a se potrivi sub un suport de televizor fara a bloca partea de jos a imaginii.

Un alt avantaj al celor mai bune bare de sunet este ca sunt compatibile cu Dolby Atmos, un standard audio mai nou de la Dolby, care ofera o experienta de ascultare mai completa. Cu alte cuvinte, obtineti sunet surround fara a avea nevoie de un sistem de difuzoare 5.1 sau 7.1.

Accepti cookies? Citeste mai mult